Op het evenement waren er ook andere sprekers (zoals Dr. Angela Roe, Dr. Margo Groenewoud, Dr. Wigbertson Julian Isenia) die bijdroegen aan hoofdstukken in het handboek. Het waren emotionele momenten, zoals bij de pitch van Dr. Angela Roe omtrent 'vergeten' familiegeschiedenis betreft, racisme, en wat voor effect dit heeft gehad op families van kleur in de Nederlandse Cariben. Meer over dit thema kunt u hier lezen (bij de artieklen van Dr. Roe).
Op vrijdag 1 november 2024 schoven Fausia S. Abdul en Rashid Dossett alles opzij om naar het symposium van het boek 'Handbook of Gender Studies in the Dutch Caribbean' door Dr. Rose Mary Allen en Dr. Sruti Bala te gaan, Het evenement vond plaats in de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.
Dr. Allen is ook onderdeel van onze Academic Review Commissie van Our HERitage. Fausia was in staat een exemplaar van het boek te bemachtigen en kreeg een inspirerende boodschap erin geschreven door Dr. Allen. Het was de eerst keer om deze geweldige supporter en inspirerende vrouw in levende lijve te ontmoeten.
Dr. Rose Mary Allen
Dr. Allen (geboren te Curacao, op kerstdag 1950) studeerde culturele antropologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, Na haar studie heeft zij bij het Archeologisch en Antropologisch Instituut van de Nederlandse Antillen (AAINA) gewerkt. Zij specialiseerde zich door de tijd heen in orale geschiedenis van de tot slaaf gemaakten op Curacao en hun nazaten. Vervolgens promoveerde zij met haar proefschrift Di ki Manera? A Social History of Afro-Curaçaoans, 1863-1917 aan de Universiteit van Utrecht in 2007. Sinds 2021 is zij hoogleraar Cultuur, gemeenschap en geschiedenis, in het bijzonder met betrekking tot het lokale en het Caribisch perspectief, aan de Universiteit van Curaçao, Dr. Moises da Costa Gomez -- de eerste vrouw en van kleur.
Het was een leerzame avond en een goed moment om ook te netwerken met academici die betrokken zijn bij gender studies in de Nederlandse Cariben. Verder was de zaal bijna vol en dat geeft ook aan dat er belangstelling bestaat onder academici om genderstudies van de Nederlandse Cariben goed in kaart te brengen.