In dialoog bij Insinger & EAN

Gepubliceerd op 1 april 2025 om 15:54

Afgelopen vrijdag (28 maart) was Our HERitage bij een dialoogbijeenkomst van de Insinger Stichting. De Insinger Stichting (opgericht in 1913) zet zich in voor het bevorderen van godsdienstige en liefdadigheidsinstellingen die actief zijn in Nederland en diens voormalige koloniën. De voorkeur gaat uit naar organisaties met een 'protestantschristelijke signatuur'. 

Uit onderzoek bleek dat het vermogen van de stichting (bij oprichting) voortkwam uit de exploitatie van to- slaaf-gemaakten in Suriname (de familie Insinger had ook mensen in slavernij op hun plantages en heeft toentertijd er winst uit gehaald).  De stichting wilt nu daarom bijdragen aan projecten die bijdragen aan herstel, opbouw, heling en een toekomst. 

Het evenement vond plaats in Victory Outreach Kerk te Rotterdam. Bij de bijeenkomst hebben verschillende organisaties met elkaar gesproken over de doorwerking van het (trans-Atlantische) slavernijverleden in de Nederlandse samenleving. Het was een leerzame middag. 

Susi Mosis en Simba Mosis, deelnemers van Our HERitage.

Een voorganger van Victory Outreach Kerk en bestuurslid Insinger Stichting leggen

het programma uit aan de deelnemers. 

Er werd veel gesproken over alle gaten in het systeem als het gaat om projecten en subsidies, maar ook oplossingen daaromtrent. Er is in gesprek gegaan over de toekomst en heling, maar ook over het excuses en wat dat nou precies inhoudt voor de maatschappij.

Een interessante opmerking bij de bijeenkomst was ook dat herstel niet alleen voor de nazaten van tot slaaf gemaakten belangrijk is, maar ook voor de nazaten van de kolonisators; het koloniaal geweld heeft iedereen geraakt. 

De bijeenkomst heeft aangegeven dat er nog veel gedaan kan worden in de Nederlandse samenleving om de 'wonden van het verleden' te helen. En met praktische oplossingen! 

We gingen nog even snel naar de borrel waar we ook deelnemers van Our HERitage tegen kwamen voordat we weer doorsprintten.

Later op die dag, hebben Our HERitage-reps Fausia S. Abdul en Rashid Dossett nog een event bijgewoond in Rotterdam. Namelijk. een discussieavond bij Enterprise Ambassadors Network Suriname waar Fausia S. Abdul een presentatie hield over de hybride identiteiten van Caribische vrouwen. Uit de discussie kwam een scala meningen en standpunten naar voren over hoe identiteit tot stand komt en dat het geen 'one size fits all' situatie is voor Caribische vrouwen. 

Het opmerkelijke was ook dat veel van de aanwezigen, tijdens de quiz, niet wisten hoeveel gebieden uit het Cariben vroeger onder Nederlands gezag stond (ook al was het maar voor een korte periode). Het toont ook aan dat meer kennis en inzicht over de regio en diens geschiedenis als onderdeel van de Nederlandse geschiedenis nodig is in de samenleving. 

Tijdens de borrel van EAN Suriname kwam onderzoeker Rashid Dossett een familielid tegen waar hij het bestaan eerst niet vanaf wist.  Zo kwamen ze erachter dat er nog meer leden van de 'Dossett-clan' (die vertakkingen heeft in zowel het Caribisch gebied en de Verenigde Staten) woonachtig te zijn in Rotterdam.

Zo blijkt dat de wereld best een kleine plek is...

Fausia S. Abdul tijdens haar presentatie bij EAN.